Blogs
Recept: Hachee uit de slowcooker (4 - 6 personen)
Hachee uit de Slowcooker: Een Heerlijke Comfortmaaltijd Wat is Hachee? Hachee is een traditioneel Nederlands gerecht. Het is een stoofschotel die vaak gemaakt wordt van rundvlees. Dit vlees wordt langzaam gekookt met uien en kruiden. Hierdoor wordt het vlees lekker mals en de smaken mengen mooi met elkaar. Hachee is perfect voor koude dagen, want het verwarmt niet alleen je lichaam, maar ook je ziel. Het gerecht wordt vaak geserveerd met aardappelpuree of rode kool. Waarom de Slowcooker? Een slowcooker is een fantastisch apparaat. Het maakt het eenvoudig om heerlijke gerechten te bereiden zonder dat je constant in de keuken hoeft te staan. Je kunt de ingrediënten in de slowcooker doen, deze aanzetten en vervolgens je gang gaan met je dagelijkse bezigheden. Hierdoor bespaar je tijd en krijg je een maaltijd die vol van smaak is. Met de slowcooker kun je ook vlees heel goed en sappig laten worden. Dit is perfect voor hachee, omdat je het vlees echt moet laten stoven. Maar hoe maak je nou hachee in de slowcooker? Laten we dat stap voor stap doornemen. Ingrediënten Voor een lekkere hachee heb je de volgende ingrediënten nodig: - 800 gram rundvlees (bijvoorbeeld riblappen of sucadelappen)- 4 grote uien- 2 teentjes knoflook- 300 ml runderbouillon- 2 eetlepels azijn (bijvoorbeeld appel- of wijnazijn)- 2 eetlepels bloem- 2 laurierbladen- 2 takjes verse tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)- Peper en zout- Een scheutje olie om in te bakken Extra's Hoewel dit het basisrecept is, kun je altijd ingrediënten toevoegen of weglaten. Denk aan groenten zoals wortelen of champignons. Deze kun je verder snijden met een keukenmes, vleesmes of groentemes. Hierdoor krijg je een extra smaakdimensie in je hachee. Voorbereiding: Snijden en Bakken Voordat je begint met koken, moet je alles goed voorbereiden. Neem eerst je vlees. Snijd het in blokjes van ongeveer 3 bij 3 centimeter. Gebruik een goed vleesmes, zodat je het vlees gemakkelijk in stukken kunt snijden. Snijd vervolgens de uien. Dit doe je door ze doormidden te snijden en daarna in ringen of halve ringen te snijden. Dit kan eenvoudig met een groentemes, want uien zijn makkelijk te snijden. Als laatste hak je de knoflook fijn. Je kunt dit doen met een mes of met een knoflookpers als je die hebt. 1 | Vlees Aanbraden Nu komt het leuke deel: het aanbraden van het vlees. Zet een pan op middelhoog vuur en voeg een scheutje olie toe. Als de olie heet is, voeg je het vlees toe. Zorg ervoor dat je het vlees in porties aanbakt, zodat je een mooi korstje kunt krijgen. Dit geeft extra smaak! Bak het vlees ongeveer 5 tot 7 minuten aan elke kant tot het mooi bruin is. Haal het vlees dan uit de pan en zet het opzij. In dezelfde pan kun je nu de uien en knoflook aanfruiten. Dit doe je ongeveer 5 minuten tot ze zacht en glazig zijn. 2 | De Slowcooker: Gieten en Koken Nu is het tijd om alles in de slowcooker te doen. Leg het gebraden vlees op de bodem van de slowcooker. Voeg daarna de gebakken uien en knoflook toe. Strooi de bloem over het vlees en de uien. Dit helpt om de saus te binden later. Giet vervolgens de runderbouillon erbij. Zorg ervoor dat je de bouillon goed over het vlees en de uien verdeelt. Voeg nu de azijn, laurierbladen en tijm toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout. 3 | Koken Zet de slowcooker aan op de lage stand en laat het mengsel 6 tot 8 uur koken. Hierdoor kan het vlees helemaal gaar worden en de smaken goed in elkaar trekken. Je kunt ook de hoge stand gebruiken als je minder tijd hebt, dan is 4 tot 5 uur voldoende. 4 | Serveren: De Perfecte Completering Als de hachee klaar is, ruikt je huis heerlijk. Neem een lepel en schep wat van het vlees en de saus in een kom. Serveer de hachee met aardappelpuree of met gekookte aardappels. Rode kool of een frisse salade passen hier ook goed bij. Dit gerecht is perfect voor een doordeweekse maaltijd of een gezellig weekenddiner. Je kunt het ook makkelijk van tevoren maken en de volgende dag opwarmen. Schroom ook niet om restjes op te slaan in de koelkast voor later; hachee wordt vaak nog lekkerder na een dagje in de koelkast. Tips en Variaties Variaties in Ingrediënten Zoals eerder gezegd, kun je met hachee veel variëren. Denk aan groenten zoals wortelen of champignons. Je kunt ook iets extra's toevoegen zoals spekjes of ketjap om het een extra dimensie te geven. Makkelijker Maken Heb je geen tijd om alles aan te braden? Dan kun je het vlees direct in de slowcooker doen zonder het aan te braden. Je misloopt dan wel de extra smaak die je krijgt van het aanbakken, maar je krijgt alsnog een heerlijke hachee. Bewaren en Opwarmen Hachee kun je gemakkelijk in de koelkast bewaren. Zet het in een luchtdichte container en je kunt het tot wel 3 dagen later opwarmen in de magnetron of op het fornuis. Je kunt ook een groot deel invriezen. Dit is handig voor als je een drukke week hebt. Geniet van je Hachee! Hachee uit de slowcooker is een simpel maar superlekker recept. Het vraagt wel wat tijd, maar je hoeft er verder niet veel voor te doen. Deze maaltijd is perfect voor gezelligheid aan tafel, vooral tijdens de koude maanden. Met de stappen die we hebben besproken, kun je eenvoudig zelf een smakelijke hachee maken. Vergeet niet om plezier te hebben in de keuken! Experimenteer met ingrediënten en maak het recept jouw eigen. Nu is het tijd om die slowcooker aan te zetten en te genieten van je zelfgemaakte hachee. Eet smakelijk!
Kom meer te wetenRecept: Pastinaaksoep met uitgebakken spek
De pastinaak is de laatste jaren weer flink in opmars. Maar goed ook, want er zijn erg lekkere dingen mee te maken.Het is een ouderwetse groente en daarom maak ik er het liefst een ouderwets lekkere soep van.Gewoon goed, stevig en voedzaam. Ingrediënten: Pastinaaksoep met spekjes. - 750 gram pastinaken- 50 gram boter- 1 ui- 1 teen knoflook- 1 liter kippenbouillon- 1 dl slagroom- 125 gram spekjes- Zout en peper- Verse peterselie Benodigdheden:- Soeppan- Staafmixer- Koekenpan- Mes en snijplank Bereidingswijze:1. Schil de pastinaak, ui en knoflook en snijd deze in stukjes.2. Smelt de boter in de pan en fruit hierin de groenten aan.3. Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laten koken tot alles gaar is.4. Pureer de soep met de staafmixer tot er een glad geheel ontstaat.5. Bak de spekjes uit in de koekenpan en laat even uitlekken op wat keukenpapier.6. Voeg vlak voor serveren de slagroom toe en breng de soep op smaak met zout en peper.7. Garneer met wat spekjes en fijn gesneden peterselie.
Kom meer te wetenRecept: Zuurkooltaartjes met appel en wildzwijn
Een amuse wordt vaak als starter geserveerd, om de smaakpapillen te prikkelen. Met dit gerechtje gaat dat zeker lukken, met de vele smaken die erin verwerkt zijn. Ingrediënten per 12 amuses: Amuse van appel, zuurkool en wildzwijn - 4 plakjes bladerdeeg- Boter- 1/2 Goudreinet- 50 gram zuurkool- 1/2 flesje bier- 100 gram wild zwijn rookworst- 2 eetlepels vruchtenconfiture of jam Benodigdheden:- Bakblik voor 12 muffins/cupcakes- Bakbonen/parels- Oven Bereiding:1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het bakblik in met wat boter. Snijd iedere plak bladerdeeg in vieren en leg in deze in het bakblik. Druk het lichtjes aan. Om er voor te zorgen dat het echte kuipjes worden gebruiken de bakbonen/parels als gewicht in iedere muffinvorm. De bladerdeeg afbakken in de oven volgens de beschrijving.2. Verwarm de rookworst op in kokend water. (ongeveer 15 minuten)3. Kook de zuurkool in het bier, gedurende 7 minuten. Giet daarna af en laat even afkoelen.4. Schil de appel en snijd in dunne plakjes. Bak ze kort in een koekepan tot ze wat zachter zijn.5. Haal de rookworst uit de pan en snijd hem in 12 plakjes van gelijke dikte.6. Vul de bladerbakjes met één plakje appel, een plukje zuurkool en een schijfje rookworst.7. Garneer de hapjes met een halve theelepel confiture of jam.8. Serveer de hapjes zolang ze nog warm/lauw zijn. Variatietips:- Gebruik deeg voor hartige taart in plaats van bladerdeeg- Vervang de appel voor een peer, deze hoeft dan niet gebakken te worden.- Kook de zuurkool in wijn in plaats van bier.- Vervang de wildzwijnrookworst voor een normale rookworst.- Vervang de confiture voor mosterd.
Kom meer te wetenRecept: Hertenbiefstuk op een bedje van paddenstoelen
De kerstdagen zijn in zicht en voor velen staat dit gelijk aan lekker eten. Dit recept is ideaal voor de drukke dagen, het is namelijk erg simpel, maar ó zo lekker. Een goed gebakken hertenbiefstuk is nooit weg, zeker niet als het gecombineerd wordt met pure smaken als die van bospaddenstoelen. Voor dit recept heb je uiteraard hertenbiefstuk nodig. Dit is verkrijgbaar bij de grotere slagerijen, poeliers en horecagroothandels als Sligro en Makro. Ik heb bij de laatste gezocht naar hertenbiefstuk. Ze liggen prachtig geportioneerd en verpakt in de schappen. Ik schrok erg van de prijs en heb toen het "technisch deel" van het hert meegenomen. Dit scheelt aanzienlijk in de prijs en het oogde goed in de verpakking. Wat is het "technisch deel"? Ik heb het me op weg naar huis ook constant afgevraagd. Het is een vaag begrip. Gelukkig bleek het na opening een prachtig stuk vlees te zijn. Weinig tot geen vet en gelukkig geen pezen. Ik heb er twee filets van gesneden en deze vervolgens geportioneerd tot biefstukmaat.Voor de prijs van 4 biefstukjes had ik er uiteindelijk 10. En lekker dat ze waren! Hertenbiefstuk op een bedje van paddestoelen Ingrediënten voor 4 personen:- 600 gram hertenbiefstuk (of meer voor de liefhebber)- Peper en zout- 500 gram gemengde paddenstoelen (bospaddenstoelen, beukenzwammen, oesterzwammen, cantharellen, shiitaken, etc)- Ui- Knoflookteen- Tijm- Boter- Bloem Bereiding:Leg de biefstuk op de aanrecht om op temperatuur te laten komen. Snipper ondertussen het uitje fijn en plet de knoflookteen. Smelt wat boter in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook. Snijd de paddenstoelen in eetbare stukken. Doe de paddenstoelen bij de ui en knoflook en bak dit kort aan. Voeg wat tijm toe en peper en zout naar smaak.Het vrijgekomen vocht is eventueel te binden met wat bloem. Hierdoor ontstaat er een licht gebonden saus. Warm een koekenpan op en smelt er wat boter in. Breng de biefstuk op smaak met peper en zout.Bak de biefstuk op hoog vuur aan, iedere kant 2-3 minuten. Schik op een bord wat paddenstoelen en leg hierop een hertenbiefstuk. Erg lekker met (zelfgemaakte) pommes duchesse en haricots vertes, omwikkeld met spek.
Kom meer te wetenRecept: Winterse ragout van konijn
In dit winterse recept leer je hoe je een heerlijke konijnenragout maakt, ideaal voor in pasteitjes. Met ingrediënten zoals champignons, uien, tijm en laurier creëer je een smaakvolle ragout die perfect past bij de koude maanden. Volg de stappen voor een traditioneel gerecht dat je familie zal verwennen.
Kom meer te weten