Doorgaan naar artikel
✓ Betaal achteraf met Klarna
✓ Gratis verzending vanaf € 50,-
✓ Voor 17:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden
✓ 10.000+ tevreden klanten waren je voor

Blogs

veilig messen vervoeren messenmap opinel

Hoe kan ik veilig mijn messen vervoeren?

Wanneer u op locatie gaat koken, is het natuurlijk wel zo prettig om uw eigen messen mee te nemen. Zeker als u weet dat de messen die op locatie aanwezig zijn, voornamelijk bot zijn. Om deze messen veilig mee te kunnen nemen en behoud van scherpte te garanderen zijn er diverse manieren om uw messen mee te nemen. In deze blog geven we u een aantal voorbeelden om messen te vervoeren. Veilig messen vervoeren: messenmappen Messenmappen De eerste mogelijkheid is om gebruik te maken van een messenmap. Een messenmap of messenfoedraal is eigenlijk de makkelijkste manier om uw messen veilig te vervoeren. Een dergelijke map is er in verschillende groottes en diverse materialen. Sommigen zijn voorzien van een handvat, anderen niet. In ons assortiment vindt u messenmappen die geschikt zijn van 4 tot 11 messen. U vindt onder andere messenfoedralen van Global, Diamant Sabatier en Zwilling Henckels. De messenmappen zijn tot een compact formaat op te vouwen waardoor u deze makkelijk mee kunt nemen. In het assortiment hebben we messenmappen die gemaakt zijn van nylon, canvas en leer. Diamant Sabatier Bon Cuir Messenmap Cognac Snel messen vervoeren: mesbeschermers Een andere mogelijkheid is om de messen te verpakken in een mesbeschermer. Met deze mesbeschermer voorkomt u dat u zich per ongeluk kunt snijden aan de messen. Ook voorkomt u dat de messen elkaar raken waardoor u de scherpte van uw mes langer behoudt. De mesbeschermers zorgen voor een snelle en eenvoudige manier van bescherming. U hoeft het mes enkel in de mesbeschermer te schuiven en kunt hierna al direct op pad. Het enige nadeel van de mesbeschermers is dat u de messen los zal moeten tillen naar de plaats van bestemming. Diamant Sabatier mesbeschermer Vragen? Hebt u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze blog? Neem dan vooral contact met ons op via de mail (info@e-messen.nl) of telefoon (0413-724991). Onze medewerkers helpen u graag verder.

Kom meer te weten
robert herder molenmes

Onderhoud van mijn Molenmes

Een mes is na aankoop natuurlijk altijd hartstikke scherp. Maar hoe kan ik blijven genieten van een scherp mes. En specifieker; hoe kan ik blijven genieten van een scherp Molenmes? In deze blog leggen we u graag uit hoe u uw Molenmes onderhoud. Onderhoud Wellicht is het bij u bekend, maar niet alle Molenmessen zijn gemaakt van RVS staal. Dus dat betekent dat het mes snel verkleurt, zeker wanneer u het schilmes bijvoorbeeld heeft gebruikt bij een zuur soort fruit. Het is daarom van belang dat u vrijwel direct na het gebruik van het mes, het mes afwast met een klein druppeltje afwasmiddel, lauw warm water en een sponsje. Nadat u het mesje hebt afgewassen, is het ook erg belangrijk om het Molenmes goed af te drogen. Laat het niet een aantal uur liggen want dan weet u bijna zeker dat het mes kan verkleuren. Mocht het toch gebeuren dat uw mes verkleurt, probeer het dan voorzichtig op te poetsen met een schuursponsje. Wanneer u het lemmet en het handvat regelmatig een beetje behandeld met een druppeltje olie weer u zeker dat uw Molenmes zijn naam waar blijft maken. Hiervoor kunt u verschillende oliën gebruiken zoals bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie. Mes slijpen Het aardappelschilmesje is er in twee verschillende uitvoeringen; RVS en carbon. Het carbon Molenmes zal langer scherp blijven en hoeft daardoor minder vaak geslepen te worden dan het RVS Molenmes. Het schilmes kan op verschillende manier geslepen worden. Het beste is om dit, net zoals in de fabriek, met de hand te doen. Dit geeft immers het mooiste resultaat. Om het Molenmesje te slijpen kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld een fijne slijpsteen. Met een fijne slijpsteen werkt u het Molenmes weer netjes bij. Wanneer u al een hele tijd niets meer hebt gedaan aan het Molenmes of hij is gewoon behoorlijk bot geworden, dan kunt u beter beginnen met een grove slijpsteen. Daarna kunt u alsnog met een fijne slijpsteen het mes netjes afwerken. In onze blog hoe een mes te slijpen met een wetsteen leest u precies hoe u dit moet doen. Een andere mogelijkheid is om een keramisch of diamanten aanzetstaal te gebruiken. Dit is een moeilijkere manier van slijpen, omdat u het aanzetstaal goed vast moet houden en daarna het Molenmes in de juiste hoek langs het aanzetstaal moet halen. Deze manier van slijpen is dus voor de wat doorgewinterde koks. Bekijk onze blog waarin we uitleggen hoe u een mes slijpt met een aanzetstaal. Ook voor het aanzetstaal geldt dat u het beste een fijne korrel kunt gebruiken, tenzij het Molenmes erg bot is. Vaatwasser Zoals voor ieder mes geldt, geldt het ook voor het Molenmes: doe een mes nóóit in de vaatwasser. Naast het feit dat een vaatwastablet agressieve reinigingsmiddelen kunnen bevatten, is ook het handvat vaak niet blij met de hitte en vochtigheid van de vaatwasser. Ook is het zo dat de scherpte van het mes niet ten goede komt wanneer u het in het bestekmandje steekt. Vragen? Wanneer u er niet uitkomt of wanneer u nog vragen hebben, schroom niet en neem gerust contact met ons op! We zijn te bereiken via de mail op info@e-messen.nl of telefonisch op 085 060 1134. Molenmes Altijd al willen weten wat een Molenmes is? We hebben voor u een blog geschreven waarin precies wordt uitgelegd wat een Molenmes is:https://www.e-messen.nl/blogs/blog/een-molenmes-wat-is-dat

Kom meer te weten
een mes onderhouden

Mes onderhouden

Net als alle producten heeft een keukenmes ook het nodige onderhoud en aandacht nodig. Voor de een is een mes puur een gereedschap om een appel door te snijden, voor de ander is het een verlengde van zijn/haar arm, die helpt om prachtige ingrediënten te verkleinen. Als dit laatste ook voor u geldt en u gaat zorgvuldig met uw keukenmes om, dan zult u daar jaren plezier van hebben. U heeft geen uitgebreide messenset nodig, in tegendeel zelfs, één goed onderhouden koksmes is plezieriger dan een legio aan botte en verwaarloosde messen. De essentie van een mes is dat deze snijdt. Hiervoor moet het scherp zijn en blijven. Afwassen en drogen Ongeacht het merk of type mes, het is ten alle tijden belangrijk om het mes direct na gebruik af te wassen en goed af te drogen. Afwassen gebeurt gewoon even met de hand, met een lauw warm, mild sopje. Gebruik bij voorkeur een borstel of desnoods de achterkant (zachte kant) van een schuursponsje. Nooit de schuurkant gebruiken op het lemmet, dit zorgt namelijk voor krassen.Er mogen geen etensresten achter blijven op het lemmet. Deze zullen namelijk gaan bijten in het lemmet en zorgen voor kleine roestpuntjes (ja, ook bij RVS messen).Afdrogen is zeer belangrijk, het mes mag nooit nat of vochtig opgeborgen worden. De juiste snijplank Ieder mes zal op den duur bot worden, maar om dit zo lang mogelijk uit te stellen is het belangrijk om op de juiste ondergrond te snijden. Iedereen kan zich inbeelden dat het snijden op een marmeren aanrechtblad geen succes is. Een houten of kunststof snijplank is geschikt om op te werken. Voor alle snijplanken geldt de voorwaarde dat deze van een zachter materiaal moeten zijn dan het mes. Beukenhout, walnotenhout, bamboo of kunststof zijn geschikt. Een glazen snijplank had nooit bedacht mogen worden, evenmin als de marmeren of leistenen plankjes. Het ziet er erg leuk uit, maar is echt funest voor uw mes. Neem eens een schilmesje, nieuw uit de verpakking en trekt dit één keer over een glazen snijplank. Waarschijnlijk is er niks te zien op de snijplank, maar is het mes al bot. Wilt u graag meer informatie lezen over snijplanken en welk materiaal het beste is? Hierover hebben we een uitgebreide blog geschreven waarin de verschillende materialen worden uitgelegd.https://www.e-messen.nl/blogs/blog/snijplank-welk-materiaal-is-beste/ Slijpen Zoals hierboven gezegd wordt ieder mes bot. Dit kan weer gescherpt worden door het mes te slijpen of aan te zetten. Iedereen zou een (keramische) aanzetstaal of messenslijper moeten hebben.Eigenlijk is een mes aanschaffen zonder slijpgerei hetzelfde als een Ferrari rijden zonder te tanken. Het is even leuk, tot de tank leeg en u geen plezier meer heeft van de auto. Een mes komt scherp uit de verpakking, maar wordt door gebruik bot. Als u deze nooit slijpt komt het mes niet goed tot zijn recht. Een keramische aanzetstaal, wetsteen of messenslijper kan het mes weer vlijmscherp maken en u met plezier laten koken. Hoe u een mes slijpt en wanneer dit moet gebeuren hebben we in een aantal blogs uitgeschreven. Er zijn namelijk een aantal verschillende manieren om een mes te slijpen. Bekijk onderstaande blog om de verschillende technieken te bekijken en hier meer informatie over te vinden.https://www.e-messen.nl/blogs/blog/een-mes-slijpen/ Vermijd de vaatwasser De vaatwassser is geen geschikte plaats voor een goed keukenmes. De middelen die verwerkt worden in het schoonmaakmiddel vreten in het staal en tasten dit aan. De temperatuur kan aardig oplopen en het mes blijft lange tijd vochtig. Een mes met houten heft zal direct zichtbaar beschadigen en een geklonken handvat zal op den duur gaan scheuren op de klinknagels. Daarnaast is er een grote kans dat er tijdens het in of uit ruimen van de vaatwasser een bord, pan of iets dergelijks tegen het mes stoot, wat zorgt voor beschadigingen. Laat staan dat u per ongeluk de scherpe kant van het mes raakt tijdens het in of uitruimen. Opbergen Een scherp mes hoort veilig opgeborgen te worden. Logischerwijs kunt u een vlijmscherp mes niet los in de lade opbergen. Toch zullen veel huishoudens de keukenmessen in de besteklade bewaren.Dit zijn dan vaak ook geen scherpe messen, maar een zacht mes wat gebruikt wordt om tomaten in tweeën te pletten. Een mes wat scherp genoeg is om te snijden hoort thuis in een beschermhoes, messenblok, foedraal of aan een magneetstrip. Alles is goed, zo lang ze elkaar maar niet kunnen raken. Bij gebruik van een magneetstrip is het belangrijk om de messen op de "rug" te draaien en dan pas van de strip te halen. Dus via de dikke achterkant, niet via de scherpe kant. Zo blijft het mes scherp. Vragen over het onderhoud? Na het lezen van deze blog nog aanvullende vragen? Laat het ons dan weten. Zo kunnen we deze blog aanvullen met de antwoorden waar u naar op zoek bent. Uiteraard kunt u ook altijd contact met ons opnemen om uw vragen te stellen. U kunt ons hiervoor bellen op 0413-724991 of mailen op info@e-messen.nl.

Kom meer te weten
messenslijpmachine chefs choice

Mes slijpen met slijpmachine

De makkelijkste manier om een mes te slijpen is met een slijpmachine. Ik bedoel dan wel een messenslijpmachine. Deze machines zijn speciaal ontwikkeld voor het slijpen van keuken- en zakmessen. Het belangrijkste voordeel is de vaste hoek. Door geleiders wordt het mes altijd in de juiste hoek geslepen. Er kan dus niks fout gaan. Wij hebben enkel slijpmachines van Chef'sChoice. Slijpschijven met diamant Ja echt, het zijn slijpschijven met diamant. Niet omdat het mooi is, maar omdat diamant de hardste natuurlijke stof is. Diamant is veel harder dan staal en zal dus materiaal afnemen. De slijpschijven zijn voorzien van een diamantcoating. Hierdoor slijpen ze snel, zonder dat er een te hoge temperatuur wordt bereikt. Bij de elektrische machines zitten de slijpschijven vast aan een flexibele as, waardoor de slijpschijf zich zelf goed zet ten opzichte van het mes. Afhankelijk van het type machine worden er verschillende slijpschijven gebruikt. Dit worden ook wel fases genoemd. Fase 1 is grof, fase 2 fijner en fase 3 is nog fijner. Manuele of elektrische messenslijper? Er zijn zowel handmatige als elektrische messenslijpers verkrijgbaar. Bij de handmatige trek je zelf het mes over de slijpwieltjes, terwijl de slijpschijven van een elektrische machine aangedreven worden door een motortje. Hierdoor hoef je enkel het mes rustig door de sleuf te halen en wordt het mes vanzelf geslepen. De elektrische machines zijn makkelijker in gebruik, maar niet overal inzetbaar. Een manuele slijper (ook wel doortrekslijper genoemd) is bijvoorbeeld ook te gebruiken in het bos om een zakmes te slijpen. Gekarteld, westers en Japans Er zijn veel verschillende messen: gekarteld, Japans of westers geslepen. Dit is belangrijk om te weten voor je een slijpmachine aanschaft. Zelf heb ik bijvoorbeeld zowel Japanse als westerse messen in gebruik. Deze hebben verschillende slijphoeken. Hiervoor zou de CC1520 geschikt zijn, aangezien deze machine voorzien is van een fase op 15° en een fase op 20°. Heb je enkel westerse messen, dan gebruik je de CC120. Voor enkel Japanse messen is de CC316 geschikt. Een greep uit ons assortiment Chef'sChoice Pronto CC464 Messenslijper 2 fasen 20° Chef'sChoice CC220 Elektrische Messenslijper 2 fasen 20° Chef'sChoice CC120 Wit Elektrische Messenslijper 3 fasen 20° Andere manier van slijpen? Wilt u liever weten hoe u de messen slijpt met een aanzetstaal of wetsteen? Ook daar hebben we een blog over geschreven. Bekijk voor een aanzetstaal de volgende blog:https://e-messen.nl/blogs/blog/mes-slijpen-met-een-aanzetstaal/Voor een wetsteen, kunt u de volgende blog lezen:https://e-messen.nl/blogs/blog/mes-slijpen-met-een-wetsteen/

Kom meer te weten
kotai slijpsteen

Mes slijpen met een wetsteen

Een wetsteen of slijpsteen is een van de oudste manieren om een mes scherp te krijgen. De steen heeft een grove structuur en wanneer hierover het mes bewogen wordt, zal materiaal afgenomen worden. Het slijpen met een wetsteen vereist veel oefening of een aantal hulpmiddeltjes. Wetsteen met water of olie? Er bestaan verschillende soorten stenen, welke allemaal op een andere manier gebruikt moeten worden. Ze hebben één overeenkomst en dat is het gebruik van een smeermiddel. Vaak is dit water, zoals bij de meeste Japanse stenen en de Belgische brokken. Amerikaanse stenen worden gebruikt in combinatie met olie. Tussen de werking van de stenen zit geen verschil. Het smeermiddel wordt gebruikt om een slijppasta te maken. Dit zorgt voor een sneller en mooier resultaat. Bij de Belgische brokken is het van belang, dat er altijd wat water op de steen ligt. Tijdens het slijpen laten namelijk de granaten los van de steen en vormen samen met het water de slijppasta. Japanse stenen moeten voor gebruik even weken en zuigen zich dan vol met water. Het ontstaan van slijppasta is duidelijk zichtbaar door het troebel worden van water of olie. Welke korrel moet ik gebruiken? Alle wetstenen hebben een verschillende korrel. Dit werkt hetzelfde als met schuurpapier. Dit is verkrijgbaar in #40, #80, #150, etc. Hoe hoger het getal, des te fijner de korrel. Hoe grover de korrel, des te meer materiaal er afgenomen wordt. Hoe fijner de korrel, des te gladder het resultaat. Welke korrel je moet gebruiken is afhankelijk van de staat van je mes. Is het mes echt bot, dan begin je met een grove korrel, bijvoorbeeld de grove kant van de Cotcarb. Zodra er voldoende materiaal afgenomen is stap je over op een fijnere steen. Dit gaat zo door tot je je fijnste steen hebt gebruikt. Als afwerking kun je ook een leren riem gebruiken om het mes te polijsten. Hoe gebruik ik een slijpsteen? Net als bij de aanzetstaal is het bij een slijpsteen belangrijk om de juiste hoek te gebruiken. Hiervoor is een vaste hand belangrijk of je maakt gebruik van slijphulpjes. Dit zijn metalen clipjes, vaak per merk anders, welke een vaste hoek garanderen. Voor je begint met slijpen bereid je de steen voor. Dit kan zijn door hem in het water te leggen of door er olie of water op te verspreiden. Plaats de steen op een stevige ondergrond. Zelf gebruik ik altijd een natte vaatdoek en druk deze stevig op het aanrecht. Hierdoor ontstaat er een vacuüm en blijft de slijpsteen beter op z'n plaats liggen. Leg de steen met de gewenste kant naar boven. Zet nu de snede van het mes in de juiste hoek op de steen. Weet je niet welke hoek je moet hebben, zoek dan je type mes op op internet om zo de juiste hoek te bepalen. De meeste messen zullen tussen 15° en 20° geslepen zijn. Japanse messen worden onder een kleinere hoek geslepen dan westerse messen. Zodra je de juiste hoek hebt beweeg je het mes over de steen. Doe dit een aantal keren en draai dan het mes om, om de andere kant te slijpen. Het is belangrijk om het mes vanaf de hiel tot aan de punt te slijpen. Als laatste beweging draai je het mes nog één keer om en trek je het licht over de steen, om zo de laatste braam te verwijderen. Een greep uit ons assortiment Homeij Tweezijdige wetsteen KOTAI Slijpset wetsteen met hulpstuk en instructies basis 180/800 Andere slijpmethodes Maakt u gebruik van een aanzetstaal of slijpmachine en wilt u weten hoe u uw messen hiermee kunt slijpen? Ook hier hebben we blogs voor geschreven. Bekijk voor een aanzetstaal onderstaande blog:https://www.e-messen.nl/blogs/blog/mes-slijpen-met-een-aanzetstaal/Voor de slijpmachine kunt u onderstaande blog lezen:https://www.e-messen.nl/blogs/blog/mes-slijpen-met-slijpmachine/

Kom meer te weten
Een mes slijpen

Een mes slijpen

In deze blog lees je alles over het slijpen van messen: van het herkennen van een bot mes tot het kiezen van de juiste slijpmethode. Ontdek wanneer je mes geslepen moet worden en welke technieken je kunt gebruiken, zoals slijpen met een wetsteen, slijpmachine of aanzetstaal.

Kom meer te weten
Mes slijpen met een aanzetstaal

Mes slijpen met een aanzetstaal

In deze blog leer je hoe je je mes onderhoudt met een aanzetstaal. Ontdek het verschil tussen een stalen en een keramische of diamanten aanzetstaal, en hoe je de juiste hoek aanhoudt voor optimale scherpte. Een aanzetstaal is ideaal voor het snel en veilig onderhouden van je mes, maar niet geschikt voor het slijpen van een bot mes.

Kom meer te weten