Voorkom meschips: tips over gebruik en onderhoud

Wat veroorzaakt meschips?

  • Snijden op harde oppervlakken (glas, staal).
  • Botsen tegen botten of keukengerei.
  • Gebruik van een bot mes: bij het bewegen kraakt het sneller.

Hoe voorkom je chips?

A. Gebruik geschikte snijplanken

kotai bunka damascus santokumes 18 cm ebbenhout op houten snijplank met vlees en groente

Hout, bamboe of kunststof zijn vriendelijk voor het mes.

B. Pas je snijtechniek aan

Snijd niet met kracht door harde kern.
Vermijd het mes te laten kantelen of haken.

C. Zorg voor scherpe messen

kotai koksmes slijpen met kotai aanzetstaal op houten plank

Regelmatig slijpen en aanzetten voorkomt onvoorspelbaar snijgedrag.

Reparatie van chips

  • Kleine chips kun je slijpen weg: eerst grof slijpen, daarna fijner polijsten.
  • Grote beschadigingen laten zich vaak alleen herstellen door een professionele slijper.